Krigskyrkogardarna

Norra Frankrike och sodra Belgien ar en enorm kyrkogard fran forsta varldskriget.  Har ligger over en million manniskor begravda fran ett krig som val ingen egentligen hade raknat med men som anda kom till genom uppblasta kungars och generalers prestige.   Vi rakade passera nagra platser (Arras, Ypres)  dar nagra av de varsta slagen utspelat sig och dar fanns gravstenar i oraknelga raka rader, de flesta med uppgivna namn, andra med texten "believed to be......" eller  "unknown soldier".  De flesta kykogardar var brittiska, men dar fanns ocksa atskilliga fran andra samvaldeslander som Canada, Australien, Nya Zeeland, Indien och tom Burma.  Alla dessa skots av en speciell brittisk myndighet och ar valdigt valskotta.  Har fanns ocksa en tysk mindre valskott kyrkogard med 44.000 gravar. 

Det ljuva Frankrike

Om man undantar vindarna, snon i Paris och det tradlosa, monotona landskapet i norr var hela resan genom Frankrike valdigt  angenam.  Landskapet var vackert och omvaxlande med hojdpunkten i Dordogne.   Dar cyklade vi genom ett boljande pastoralt mosaik-landskap med vacker bebyggelse, god och billig mat och trevliga manniskor.  Aven farden utmed den for cyklister foga utvecklade Canal du Midi mellan Medelhavet och Toulose och sedan en bit vidare mot Atlant-kusten tillhor resans basta minnen. 

Maten kan aven i de mest ansprakslosa lokaler och i riktiga "halor" vara alldeles fortrafflig i Frankrike.  Vad sags om foljande lunch-meny for 11 Euro dvs ca 100 kr
  Forrattsbuff'e med korv, skinka, pate' , marinerade champinjoner, sallat och tomater
  Huvudratt med kyckling direkt fran ugnen samt ostgratinerad blomkal
  Ostbricka med 5 olika sorters ost
  Dessert med paronkaka
  Kaffe pa maten
  Brod och en halv liter vin ingar
Efter att ha intagit sadana luncher vid nagra tillfallen var jag tvungen att begransa mig till lite maltider och till vatten i stallet for vin for att inte cyklingen skulle bli lidande.

Folk har en valdigt vanlig och artig ton i sitt umgange.  Det ar uppmuntrande att hora "ha en trevlig kvall" och "sov gott" och "vilken fin morgon" i de allra flesta moten med andra manniskor.  Och de allra flesta var ocksa hjalpsamma och dessutom intresserade av var cykling. 


 

I Belgien!

Igar rullade vi in i Belgien, harligt!
Just nu befinner vi oss i den mycket trevliga renasssansstaden Brugge.
Vadret har antligen vant efter var varsta vecka hittills med hard motvind, dimma, regn och kyla. 
Idag lar vi lamna Belgien for att komma in i Holland men innan dess ska vi hinna med att gora Brugge och att lamna in cyklarna pa en helserve!

God natt


image60

Punktering

Forsta punkteringen intraffade pa lordagsmorgonen i narheten av den lilla nordfranska staden  Bray sur Somme.
Eftersom reparationsutrustningen rakat bli kvar pa ett hotelrum var vi tvungna att leta efter hjalp.  En bilverkstad nobbade och en annan var stangd.  Da vi bankade pa dorren till den stangda kom en angel vid namn Danielle forbi med sin skapbil.  Hon var hollandska och trodde att aven vi var darifran.  Hon erbjod aven hjalp till oss.  Gunnar lastade in den punkterade cykeln i bilen och Elias cyklade efter med allra hogsta fart.  Vi kom fram till hennes lilla gard dar aven hennes foraldrar vantade.  Vi fick fodelsedagsfrukost, trevliga samtal och hjalp med allting som vi behovde.   Efter 4 timmar cyklade vi vidare.   Det blev en riktigt trevlig punktering.



1. En av alla krigskyrkogqrdqr i norra Frankrike
2. Räddaren Danielle med sin mamma
3. Ett tröstlöst trädlöst landskap

Fast i Paris

Igar snoade det sa vara hjalpryttare som egentligen hade tankt cykla med oss ett par dagar till gav upp och for hem med bil istallet.  Idag regn, hagel och harda vindar fran norr sa vi ligger still annu ett dygn i vantan pa battre vader. Louvren, Notre-Dame, Versailles och Eiffeltornet har fatt besok. Vaderutsikterna for imorgon ser ratt lovande ut.

Kort intervju

Vi lat vara hjalpryttare Bo Snellman och Hans Akesson stalla ett par fragor till oss, har ar ett utdrag:

Hur har Gunnar skott sej?
Bara bra svarar Elias, Gunnar nickar forstass instammande.

Hojdpunkten hittills?
Om Gunnar far valja ar det nar smartan efter njurstenen slappte pa sjukhuset i Toulouse. "Antar att det var morfinet som varmde".
Elias svarar att det finns ett antal men om han maste valja blir det nog dagsbesoket i Marocko.

Vad har ni haft problem med?
Njurstenen, vadret i Paris och svarigheter med bra vagar i Spanien svarar dom enat.

Skulle ni rekommendera andra att gora samma sak?
Bara vara varsta fienden sager Gunnar med ett gravallvarligt uttryck. " Skamt a sido sa vi vet vi ju inte det for an vi kommer hem" Gunnar sager ocksa att det skulle vara battre att kora samma stracka en manad senare.
"Da skulle vadret vara perfekt" 
"Om man vill gora nagot annorlunda som man kommer ihag och om man vill lara kanna Europa mer pa djupet ar varat satt ett bra satt" sager Elias.

Hur har era hjalpryttare varit?
"Om vi referar till oss sjalva och hur trotta vi blev i borjan efter att ha cyklqt 60 km pa en dag har dom gjort en stralande insats" svarar Gunnar, Elias haller men sticker in att "Visst, normalt cyklar vi nagot langre per dag, men alla tre hjalpryttare kan belatet klappa sej om laren"

//Bosse o Hasse

Rusk...

Idag blir vi ofrivilligt tvingade att tilbringa ytterligare en dag i Paris,se sej omkring i Paris hade ju varit trevligt om det inte vore sa forbannat kallt!
Redan igar var det kallt och murrigt, 5 °c och regn.
Och idag ar det an varre!
Sno, kallt och slask!
Som tur ar hade vi 2 dagars marginal innan vi kom till Paris sa att vi istallet far borja kora imorn ar inte direkt nat problem.


Burr fran fonstret


Burr vid cykeln

Nya hjalpryttare

For 3 dagar sedan anslot Bo Snellman och Hans Akesson, tva gamla kompisar fran min (Gunnars) Stockholmstid.  Vi traffades pa jarnvagsstationen i Orleans.  Vi har nu gjort tva dagsetapper pa sammanlagt ca 110 km tillsammans.  Det ar kul med lite omvaxling i dagsrutinerna och i samtalen runt matbordet.  Enligt planerna hanger dom med i 3dagar till.

166895-53


Paris

Nu ar vi i Paris, eller i Versailles narmare bestamt.  Vi har besokt slottet idag pa eftermiddagen.  Imponerande och intressant som ett dokument fran det forflutna.


En av drottningens alla sangkammare

Idag hade vi en riktigt jobbig cykling.  I borjan motvind ca 15 sekundmeter och sen kom ocksa regnet.  Vi var dyblota da vi kom fram hit till hotellet och Gunnar hade svart att fa fram torra klader infor slottsvisiten.

Imorgon en cykelledig dag ( det ar 11 dagar sedan nu) for att besoka Paris.

For ovrigt mar vi bara bra, men ar lite oroliga over vaderrapporten som tom forutspar att det kan snoa de narmaste dagarna


Mindre an 180 km till Paris!

Vi har just cyklat over Loire-floden och ar f.n. i staden Blois!
 harifran ar det mindre an 18 mil till Paris sa dar bor vi vara om 3 dagar, qnledningen till det makligare tempot ar att 2 hjalpryttare sluter upp ikvall, Hasse och Bosse.
Vi skulle uppskatta att vi har cyklat 60 % avstandsmassigt da vara cykeldatorer visar en totaldistans pa 2300 km och den aterstqende distansen ar ungefar 2000 km.
Saledes borde det inte vara nagra som helst problem att hinna hem till den 26:e april.
Chanserna att kunna genomfora projektet ligger i dagslaget  nanstans kring 70-30 for.


Fantastiska grottor finns det gott om, tyvarr har alla grottor vi velat besoka varit stangda


Snigelfarmen

Forra natten sov vi hos Beatrice och Pierre Fouquet som har Bo pa Lantgard och dessutom snigelodling.  Valdigt udda, intressant och gott.  Madamen var mycket vanlig och visade oss runt pa garden.  Just nu var parningen och agglaggningen i full gang.  Aggen placeras sa smaningom ut i vaxthus och sa blir det fardiga sniglar om sa dar 5 manader.  Vi kopte sniglar i olika former, lagade sjalva till i sjalvhushallet och njot i fulla drag. 

Antligen medvind!

Idag har vi haft medvind for forsta gangen sedan vi kom in i Frankrike, och vad skont det ar! 
Varan hjalpryttare H-G lamnade oss i lordags men den 15:e ansluter Bosse och Hasse.

Nu maste vi sova!

Sov gott.

Det kommer mera snart, vi lovar!



Inga mobiltelefoner

Gunnars mobiltelefon blev obrukbar efter att ha rakat bada i Sevillas enda vattenpol.  Elias mobil forsvann pa okant satt igar.  Sa just nu kan vi bara nas via mail ( [email protected] ) eller via den har bloggen

Hjalpryttare ansluten!

166895-48
Om ni undrar vem till hoger ar sa kan vi tala om for er att det ar varan forsta hjalpryttare, H-G Hardemark.
H-G har visat prov pa bra kampatakter hittills och han har helt klart jort sig fortjqnt av titeln "Hjalpryttare" istallet for stjalpryttare!  
Idag har vi cyklat lite drygt 9 mil i latt motvind och ett par riktigt tunga uppforsbackar och stundtals regn, det ar inte vem som helst som pallar.
Vi har nu cyklat i 2 dagar sedan den ofrivilligt langa pausen i Toulouse och det gar bra, Gunnar har inte haft nagra smartor i njuren ellr andra biverkninger och att hinna till Paris tills den 20:e kanns inte alls omojligt.
Just nu sitter vi i staden >>Villenueve sur lot<<, det ligger vid den extra stora grona pricken.

 
Harifran fortsatter vi i relativt rak nordlig kurs for att sedan svanga av in mot Paris, detta for att undvika centralmassivet.

Ha det bra kara lasare,

Au revoir

/ E,G o H-G

Fast i Toulouse

Gunnar har inte haft nagon mera kanning av njurstenen, men har blivit tillsagd av lakare att inte cykla pa 7 dagar.  Vi ar nu inne pa den femte dagen  har i Toulouse.   Vi driver omkring pa gator och torg, ater, sover och sitter, som nu, pa Internet-hak.  Vi bor pa ett ganska enkelt vandrarhem centralt i staden.  Det ar lite svart att fa tiden att ga, eftersom vi har varit sa installda pa att cykla vidare och hinna till vissa stallen till en vis dag.  I kvall kommer i alla fall var forste "hjalpryttare", H-G  Hardemark, en god van med sommarstalle alldeles i narheten av Solberga pa Oland.

Frankrike i bilder


Floden Aude har bildat en maktig ravin.  Har korde vi utfor i 25 km.



Vinodling med Pyrenéernas snokladda berg i bakgrunden




Langs Canal Du Midi.  Kanalen forbinder Medelhavet och Atlanten och bjuder pa fantastiskt fin cykling.  Alla bilar ar bannlysta.  Platantraden finns overallt och ger en stamning av lugn och avskildhet.

 
Demonstrationer i Toulouse.  10.000 Airbus-anstallda protesterade mot planerna att avskeda en massa manniskor.  Hela innerstaden var lamslagen



Ny cut

Var ar alla djuren?

Under vara 4 veckor och 155 mil langa cykling genom Spanien har vi sett

Kalvar 0 st
Kor 0 st
Tjurar 1 st ( formodligen avsedd for tjurfaktning)
Far ca 200 st i 3 olika farskockar som betade vid vagen
Asnor 2 st
Hastar ca 10 st
Getter ca 10 st
Grisar 0 st, men vi har ibland kant lukten av svinskit

Markligt med sa fa djur. Det ar alltsa en valdig regional specialisering har i Spanien. Dar vi har varit odlar man bara frukt och gronsaker och pa andra hall, dar det regnar lite mera, har man bara husdjur. Inte konstigt att det behovs mycket transporter.

Spanien - en besvikelse

Det har skrev jag egentligen for nagra dagar sedan sa det kommer i lite konstig ordning har pa bloggen

Efter 3 dagar i Frankrike tycker jag mig ater kanna igen det " goda livet".  Vi ror oss visserligen nu en bra bit bort fran de stora staderna och trafikstraken sa det ar inte helt latt att jamfora med Spanien.  Dar var vi av geografiska (eller topografiska) skal tvungna att mest halla oss till kusten som kanns otackt overexploaterad.  Det gravs, schaktas och byggs overallt och lastbilarna gar i skytteltrafik pa alla stora och halvstora vagar.  Det kanns rorigt och stressigt och jag inbillar mig att det har paverkat manniskornas beteende.  Inte mycket finns kvar av den spanska gladjen, sangen och spontaniteten som jag tycker mig minnas fran 1968, 1969 och 1986.  Borta ar ocksa alla nunnor, munkar, praster, madonna-bilder och krucifix.  Pa 40 ar har landet totalt sekulariserats.  Gud och Franco har eftertratts av Mammon.  Mammons budbarare ar alla TV-apparater som bara gar och gar pa barer, i vardagsrummen och pa hotelrummen.  Mer an halva tiden verkar vara daliga reklamsnuttar med det huvudsakliga budskapet att man inte duger som man ar.  Pa manga barer kor man futuristiska musikvideos pa storskarm.  Och gubbarna sitter dar och glor utan att protestera.  Kanner val att det har ar den nya tiden som man maste ta till sig.

Lite besviken ar jag ocka over att sa fa perssoner var intresserade av var cykling.  Det verkar som om man i Spanien antingen sportcyklar pa racercykel eller sa cyklar man om man ar for fattig for att ha bil.

Det kandes alltsa befriande att komma in i Frankrike.  Har ar det mera som forr med manniskor som halsar med en glimt i ogat, pratar i mun pa varandra och verkar vara tillfreds med vad de ar och har

Gunnar till akuten

Efter underbar cykling utefter Canal du Midi i fredags kom vi fram till Toulouse pa eftermiddagen.  Pa kvallen kande jag svar smarta i magen strax under revbenen paa hoger sida.  Smartan forsvann efter ett tag, men aterkom sedan pa natten och tidigt pa morgonen tog vi en taxi till centralsjukhuset har i staden.  Smartan var nu nastan outhardlig och hade hallit pa oavbrutet i 4 timmar.  Pa sjukhuset blev jag i alla fall val och snabbt omhandertagen.  Mina egna spekulationer handlade om blindtarm, njur- eller gallsten och mojligtvis blodande magsar.  Efter en massa klammande, ultraljud, rontgen, blod- och urinprov konstaterades njursten.  Da hade jag ocksa fatt smartstillande sa det kandes redan battre. 
Sedan kom domen:  7 dagars sjukskrivning utan cykling.  Jag skall fortsatta att ata smartstillande tabletter 4 ggr per dag och aven nagon annan anti-inflammatorisk medicin.   Sa nu ar vi fast har i Toulouse.   Inte saa roligt varken for oss eller den forste hjalpryttren som skall dyka upp pa onsdag.  Inte heller for resekassan som borjar bli anstrangd med hansyn till att vi har mera an 7 veckor kvar tills vi ar hemma igen.

Fakta efter 1710 km

Antal cykeldagar: 22

Antal sjukdagar: 4

Medeldistans per dag: 75 km

Hogsta hastigheten: 56 km/h

Langsta dagsetappen: 122 km

Antal langfardscyklister vi mott: 0

Antal punkteringar: 0

Antal polisinkallningar: 1

Medelpris pa internet: 1 ?/timmen

Medelpris pa vin i Spanien: 0,8 ?/litern
Annars var prisnivan i spanien ungefar som hemma
Antal vandrarhem:1

Antal regndagar: 1

Antal bad: 1

Antal felkorningar: 1

Antal bra spanska TV-kanaler: 0