I Frankrike

Igar den 27:e februari kom vi in i Frankrike!
Just nu har vi kommit fram till en mysig liten by mellan Perpignan och Toulousse dar vi ska sla oss ner for annu en natts valbehovlig somn.
Frankrike har hittillls mott oss med stark motvind, trevliga manniskor, konstiga tangentbord och framforallt valdigt god mat!

// G o E

  


For our international supporters...

As we have promised... Here is a post in english!

We have now reached the Spanish town >>Figueres<<. Figueres lies in Cathalonya just 30 km's from the french border. Today we have ridden over 100 km's on our bikes >>Nisse<< and >>Rocinante<< as we call them.
The latest days the traffic has been very intensive but tomorrow we're gonna go on smaller roads which takes longer time but it's much more beautiful. We had planned to be in >>Perpignan<< the 1:st of March but insted we'll be there tomorrow so that's good news for our "helpriders".
 
Good night from Elias and Gunnar.

Pengarna borta!!

Igar hande det mycket trakiga att jag (Gunnar) blev av med min planbok! Det hela var mycket mystiskt och vi vet antagligen vem det var som stal planboken ur min vaska.
Vi satt och fikade nar en hund med klader kom fram och borjade tigga, vi skrattade at hunden och aven dess husse som gick runt och ropade efter den pa ett egendomligt satt utan att lyckas. Mannen var under ett par sekunder bakom var bank for att fa tag pa jycken och under dessa sekunder lyckades han oppna min vaska och dra ur planboken.
Som tur var fanns inga storre mangder pengar i planboken och jag hann blocka mitt kreditkort i tid men givetvis innebar sant har en massa krangel.
Valdigt trist och onodigt.


brottsplats
Brottsplatsen

Familjen samlad

I forrgars samlades hela familjen i Barcelona dar vi ar nu!
Har lever vi vanligt turistliv nagra dagar farm tills pa sondag da Karin och Julle tar flyget hem.

(Klicka pa smabilderna for att se dom i ett storre format)


Over stock och sten for nagra dagar sedan. Annars har kartlasandet gatt bra men pa bilden var det jobbigt.



Vandrarhemmet ar minst sagt trangt, tur att vi inte ar alltfor trotta pa varandra.



Barcelonas fantastiska saluhall!


Gaudis >>Familia Sagrada<< som annu inte ar fardigbyggd efter ca 120 ars byggande.

Katalonien

Katalonien


Som synes har vi natt fram till Katalonien, efter varan langsta dagsetapp hittills, 12 mil.

Dar vi ar nu, vid Ebros delta ar det 180 km till Barcelona sa vi bor vara i "Barca" i overmorn.
Dar ska vi traffa Karin och Julia, det blir kulia, hoho.

De senaste dagarna har vi haft bra flyt i cyklingen, de tre senaste dagarna har dagsetapperna varit: 10-10-12! En del kan forklaras i att vi har haft bra medvind, speciellt idag! En annan bidragande orsak ar nog att vi ar mer valtranade nu an vad vi var for ett par veckor sedan.

God natt

//G o E


Valencia

Ikvall nadde vi fram till Valencia, det kanns bra! For forsta gangen kanns det som att man faktiskt har gjort en bedrift. Gibraltar-Valencia... Det later sa mycket langre an allting annat vi natt fram till pa nat satt.
Enligt tidsschema skulle vi kommit hit igar, men vi ar anda nojda eftersom vi fatt liggga stilla fyra dagar P.G.A forkylning.
Imorn ska vi ha sovmorgon och vilodag, alltsa ingen cykling.
Till Barclona ar det ungefar 40 mil harifran. Sa som 6 dagar, dvs den 22:a kommer vi formodligen fram till "Barca".
//Elias

Don Qijote aateruppstanden

Det ar inte alltid latt att cykla har.  Visserligen behagligt vader och mycket att titta paa, men trafiken ar valdigt intensiv.  Bara paa naagra enstaka stallen har vi hittat riktiga cykelvagar.  Annars for vi en mycket ojamn kamp mot alla bilar och framforalt lastbilar.  Maste man verkligen transportera saa manga saker?  Det ar nog bra med internationalisering, men varfor alla dessa transporter som forstor vaar miljo?  Precis som don Quijote kampade mot vaderkvarnarna skulle jag vilja slass mot alla bilar.  Stalla mig mitt i vagen med min cykel och bara saga till dem att aka till skroten eller atminstone kora hem igen.  Hittills har vi nog mott eller blivit omkorda av flera hundratusen bilar och inte stott paa en enda cykel av der slag vi har, dvs cykel byggd och utrustad for langfardskorning.  Daremot ser vi en hel del rena racercyklar och saa en och annan enkel cykel for kortare stadskorningar.  Men totalt gaar det nog 1.000 motorfordon paa varje cykel.  Ofattbart!!!
Jag vill andaa inte klaga paa hur folk kor har.  Det gaar inte overdrivet fort, folk tutar inte hur som helst och vi har inte sett nagra vansinnesomkorningar.
/Gunnar

Tankar fraan en tradgaardsmastare

Spanien ar ju Europas overlagset storsta producent av frukt och gronsaker och mycket kommer fraan de omraaden som vi just cyklat igenom.  Langs "Solkusten" dar vi var forsta veckan saag vi bara enstaka blommande mandeltrad.  Efter Nerja borjade plastvaxthusen dyka upp dar det fanns enstaka plan ytor.  Sen blev det bara mera och mera vaxthus.  Saa smaaningom daa vi kom in i Almeria-omraadet blev det till ett samman hangande hav av plast.  Har ar det hogsasong just nu paa tomater, gurka, paprika och blommor av alla de slag.  Vaxthusen ar synnerligen enkla, men alla har droppbevattnig.  Vatten leds fraanen jattedamm uppe i Sierra Nevada och en del pumpas fraan 150 meter djupa borrhaal.  Har ar ett koncentrerat vaxthusomraade pa minst 1500 kvadratkilometer, eller 150.000 hektar.  Imponerande paa sitt satt, men det ar inget roligt for ovrigt med enorma berg av gammal anvand plast.  Man undrar ocksaa hur hallbart det hela ar.  Vad hander om det blir annu varmare och och om vattnet tar slut.

Fraan Almeria och norrut breder en ofruktsam halvoken med en och annan kaktus ut sig.  Darefter ett plattare landskap med mera nederbord och massor av odlingar.  Daa vi lamnade Andalusien och kom in i Murcia-regionen for vi genom enorma apelsin- och fruktodlingar med massor av frukt paa traden.  Daremellan maktiga olivlundar och aven stora gronsaksfalt borjade dyka upp.  Sallat av manga slag, broccoli, blomkaal och kronartskockor skordades for fullt av stora gang av marockaner och svarta afrikaner. 

Efter Alhama de Murcia cyklade vi rakt norrut upp i ett mera hoglant omraade.  I det boljande landskapet bredde nu jattelika odlingar av mandel- och persikotrad ut sig och alla i overdaadig vit respektive rosa blomning.   Blomdoften stod behagligt tjock over nejden och bin och humlor var i febril verksamhet.  Lite langre norrut stod ocksa enstaka korsbarstrad i vit blomning, medan plommantraden annu bara var i knoppstadiet.  Och allt detta i harligt vaarvader, straalande sol, 15 - 20 grader och till o med medvind .  Ja, det var saa har jag hade hoppats att resan skulle bli, att kunna fardas med vaaren norrut genom Europa.


Vaxthus


Apelsiner


Mandeltrad

Forsta och storsta regionen avklarad

I forrgars rullade vi in i regionen Murcia, det innebar att vi lamnade den formodligen storsta regionen vi kommer fardas igenom, Andalucien!
Andalucien erbjod manga backar, snalla manniskor, en extrem byggboom och behagligt vader.
Just nu ar vi i en stad vid namn Yecla, den ligger i det nordvastra hornet av regionen Murcia, 130 km fran Valencia. De senaste dagarnas cykling har gatt bra, pa 4 dagar har vi avverkat ungefar 32 mil.
Forutsattningarna att hinna till Barcelona tills den 21:a ar ganska sa bra om vi lyckas undga forkylningar och annat elande. 

166895-32 
En valbehovlig paus bland backarna strax innan Almeria.

Paa G igen!

Antligen, efter 4 dagar i sangen paa ett billigt men traakigt vandrarhem i Aguadulce ar vi igang igen.  Idag var vi riktigt taqggade och har cyklat langre an naagonsin i naagot av vaara liv, namligen 85 km.  Vi har hamnat paa ett osannolikt vackert och trevligt stalle langt uppe i de odsliga bergen paa vag mot Murcia.  Stallet ags av en kand spansk forfatttare och drivs av ett valdigt trevligt argentinskt par. Vi har atit en lyxmiddag och skall snart somna i vara underbara sangar.  Det hander en del daa man bara laater saker handa.  Om tvaa dagar ar vi Murcia, bara 430 mil fraan Oland

Seeeegt!!

For tredje dagen i rad har vi inte kommit en meter narmare Sverige! Anledningen stavas >>forkylning och feber<< Det ar som namnts tidigare pappa som inte kanner sej sa bra. Idag tvekade vi ett tag innan vi bestamde oss for att inte cykla. Det var nog ett klokt beslut da han kande sej trott av att bara cykla upp i backen till ett narliggande matstalle.
I och med detta hamnar vi 3-4 dagar efter tidsplanen vilket givetvis inte ar bra, speciellt med tanke pa att vi ska traffa Karin och Julia i Barcelona den 21 februari!
Naval, imorn ska vi anda kunna komma ivag efter 3 valdigt langa och trakiga dagar for oss bada.
//Elias

Dessa forkylningar

Idag ligger vi helt stilla P.G.A. forkylning. Det ar Gunnar som snorar och har ont i halsen.
Jag (Elias) har tagit bussen in till Almeria och gar runt och kikar lite medan pappa ar kvar hemma pa det for ovrigt forsta vandrarhemmet under resan.
Antagligen kan vi cykla imorn igen och da blir det riktning mer norrut mot Murcia som ligger ca 25 mil fran vandrarhemmet i Aguadulce dar vi bor nu.


Motril

Just nu ar vi i staden Motril efter knappt 2 timmars cykling.
Det ligger vid den roda stjarnan:Mapa de Europa 

Har har vi har tagit varsin kaffe och en stor smorig bulle.

Cyklingen gar relativt bra, visst ar vi trotta ibland nar mjolksyran pumpar i benen efter stigningar som kan vara i en km. Men a andra sidan ar det stundtals bedarande vackert att blicka ut over Medelhavets branta stup.
Vadret ar ett annat gladjemne, de senaste dagarna har vi kort i shorts hela dagen och solen har statt stabilt pa himmelen. Vi har dock haft mest motvind om an ratt mattlig.

Var inte oroliga om uppdateringarna kommer med storre mellanrum efter detta.... Anledningen ar att vi kommer in i omraden dar turisterna ar mycket, mycket farre an vad dom ar har langs Costa del sol.
Darav lar ocksa internethaken vara betydligt farre.
Tack o hej.  


Fler bilder

Bilder sager mycket. Har ar nagra.
Hall till godo.
(Klicka pa smabilderna for att se dom i ett storre format)


Tartan pa min fodelsedag var INTE gjord pa citron.


Langs med stranden i Fuengirola.


Gunnar I, Alfonso XII och Elias V vid balcon de Europa i Nerja.

Tankar efter 3 dagar

3  februari
Har sitter jag nu efter 3 dagars cyklande och verkligheten borjar komma ifatt oss.  Elias liggger nedbaddad i sangen paa ettt alltfor dyrt hotel, det smaaduggar utanfor och paa avstand hors daanet fraan "autovian".  Den ser ut ungefar som en svensk motorvag och med minst lika mycket trafik, men dar finns en liten asfalterad vagren paa ca en halvmeter dar man faar cykla.  Vi ar nu ca 50 km fraan Malaga, vilket betyder att vi har cyklat ca 120 km paa de har 3 dagarna, ungefar vad vi raknat med .  Jag ser den har forsta veckan som en traning for att saa smaaningom komma upp i dagsetapper paa 70 - 80 km.  Elias ar valtranad och ville dra paa mera i borjan, men daa orkade ine jag.  Igaar paa sjalva fodelsedagen borjade han kanna sig krasslig saa vi blev tvungna att dra ner paa tempot.  Antagligen blir vi tvungna att bo paa det har dyra golfhotellet en natt till.  Det faar bli desto billigare sedan saa att vi haller budgeten paa 800 kr per dygn for oss baada.

Jag har varit installd paa att cyklingen har paa den spanska sydkusten skulle vara baade jobbig och traakig.  Det stamer bra.  Har finns sammanhangande bebyggelse hela vagen.  Ibland riktiga stader och byar, men for det mesta en obestamd sorja av nya hyreshus, villaomraaden, kopcentra, verkstader och fabriker.  Och overallt enorma reklamskyltar.  Paa de faa stallen dar det inte redan ar fullt byggs det for fullt.  Autovian dar vi cyklar ar den sammanhangande lanken som alla verkar vara beroende av.  Den gaar for det mesta 1 - 2 km fraan havet.  For att avlasta den haller man paa att bygga en "autopista" lite langre in i landet och dar varken vill eller faar vi cykla.  Det ar en renodlad 3-filg motorvag. 
Det gaar ofta att lamna "autovian" och cykla paa smaavagar narmare havet.  Men det blir daa inte mera an ett par kilometer och sen maste man upp paa den stora vagen igen.  Dar haller vi oss paa vaar lilla kant och kanner oss valdigt smaa , speciellt daa de stora lastbilarna drar forbi i 100 km/timme.  Man maste hela tiden vara paa helspann.  Hittills har vi inte sett en enda langfardscyklist och mycket faa andra cyklister.  Vi har funderat paa att lamna kustomraadet for det lugnare inlandet.  Problemet ar dock att Spanien ar ett mycket bergigt land.  Vi skulle hela tiden tvingas upp och ner paa serpentinvagar.  Vi skulle riskera baade sno och ishalka paa vagarna.  Den 21 februari maste vi i alla fall vara framme i Barcelona dar fru/mamma Karin och dotter/syster Julia vantar paa oss.
Aven om cyklingen inte varit saa kul har vi andaa upplevet en massa annat intressant och spannande.  Vi gjorde en kort resa over till Tanger i Afrika och fick nosa lite paa den spannande nordafrikanska kulturen.  Sjalva Gibraltar dar vi borjade cyklingen har ju lite magi over sig och det var intressant baade geologiskt, militarstrategiskt och som ett historiskt monument.  Och saa aporna som var helfracka.  Det var ocksaa roligt att i Estepona traffa Arne och Pia Schwartz, tvaa Strangnasbor som jag inte traffat paa ca 45 aar.  Dar fick vi lyxmat och fornamligt nattlogi och dom var med och sjong for Elias paa hans 17-aarsdag den 2 februari.  Det blev ocksaa en nostalgi-tripp anda tillbaka till folkskolan dar Arne och jag var klasskamrater i 4 aar. 

Ny hjalpryttare

Till vaar stora gladje har vaar sommargranne paa Oland, HG Hardemark, anmalt sig som hjalpryttare under tiden den 7 - 11 mars.  Vi raknar alltsaa med att traffas naagonstans mellan Toulouse och Paris

Tankar infor resan

Det har skulle jag egentligen ha skrivit for en vecka sedan, men tiden var daa saa knapp saa jag faar forsoka komma ihaag hur jag tankte.  Kom ihaag att de tre sista bokstaverna i vaart alfabet inte finns paa det har tangentbordet.  Den tredje sista bokstaven skivs har som aa, den nast sista som a och den sista som o.

Manga har forstas fraagat varfor jag gor den har resan.  Jag har daa skamtat om att det ar min 64-aars-kris (jag fyller 64 om en manad och I have already lost most of my hair).  Det kanske ligger naagot i detta, men det finns flera forklaringar:
Elias och jag har sedan manga aar pratat om att cykla Ostersjon runt (vi talade tom om att fara till maanen tillsammans).  Fraan borjan var det rena fantasier, men vi fortsatte i alla fall att tala om det och jag tror att det var ett satt for mig att stimulera hans fantasi och intresse for varlden runtomkring honom.  For naagot aar sedan forstod jag att han tagit detta paa storre allvar an vad jag trodde.  Vi borjade daa att fundera paa om det verkligen var mojligt och kom fram till att det skulle vara alltfor odsligt och inte heller forenligt med att dirva en gaard med mycket aktiviteter baade vaar, sommar och host.  Kanske hade det ocksaa varit lite farligt om vi verkligen skulle ha besokt alla lander.  Men att cykla fraan Europas sydspets hem till Oland skulle kunna fungera tids- och klimatmassigt.  Visserligen riskerar vi aven i det har fallet att raaka ut for daaligt vader men det bor vara overkomligt.  Helst hade vi rest ivag en maanad senare, men daa skulle det inte ha fungeret med vaarsysslorna hemma paa Solberga. 


Jag vill ocksaa gora den har resan just med Elias som betyder saa mycket for mig. Jag hoppas paa det har sattet formedla lite livserfarenhet och ett positivt satt att se paa varlden och medmanniskorna.

For mig sjalv ar det en  utmaning att forsoka klara av en saa har stor utmaning (64-arskrisen igen?).  Jag kanner mig i alla fall i god fysisk form just nu och jag hoppas och tror att kroppen skall halla ihop.  Elias har tranat nastan varje dag i en manad och det kanns som om han ar urstark

Jag maste ocksaa erkanna att det finns en social dimension i den har utmaningen.  Det ar kul att forvaana folk genom att gora naagot ovantat och man har naagot att tala om daa man mots for en bra tid framover. 

Vi ar fast beslutna at forsoka klara av det har, men samtidigt inser vi att mycket kan gaa snett daa det handlar om en saa lang tid som 3 maanader.  Vi akn drabbas av skador och sjukdomar, utrustningen kan paja och vi kan drabbas av fysisk och mental utmattning. 

Marbella

Nu sitter vi pa ett internetcafé i Marbella, cyklingen gar ratt sa bra. Vagarna idag har dock inte varit sa roliga for cyklister som oss. Men efter Malaga ser det battre ut sa det ara bara att kampa pa.
Har ar ett par bilder som bra beskriver  vad som har hant hittills:
Klicka pa smabilderna for att forstora dom.





Ankomst till Sevillas flygplats.


Pa hostallen vi bott pa far man ta till alla medel som finns for att gomma undan hojarna.


I Marockokanska Tanger. En upplevelse!


Uppe pa "The rock" i Gibraltar.


I Gibraltar tog den har apjaveln bade Toblerone och kortlek ur min vaska.


Tunga uppforsbackar finns det gott om. Har med Gibraltar i bakgrunden.

Brattom, brattom

Vi meddelar harmed att cyklingen gar bra och att vi ar i kuststaden Estepona 9 mil sydvast om Malaga.
Bilder och mer text kommer nasta gang.
// G o E